Spiegels en hun toepassing in het interieur | Loft C

De spiegel in het interieur

Er is geen huis zonder spiegels en toch staan we er zelden bij stil. Maar bedenk eens hoe vaak je er gebruik van maakt, al is het maar heel kort! Spiegels zijn in bijna alle ruimtes in huis aanwezig en spelen daar verschillende rollen:

  • Functioneel
  • Decoratief
  • Om licht te weerkaatsen

De slaapkamer

In de binnenkant van de deur van een kledingkast vind je vaak een plak spiegel van 30cm of 40cm breed en 80cm of 100 cm lang. Vanzelfsprekend, maar onmisbaar voor velen. Je kleren uitkiezen en aantrekken zonder een blik in de spiegel te werpen is bijna niet voor te stellen. Als er een grote wandkast is met schuifdeuren, zijn deze deuren vaak geheel of gedeeltelijk voorzien van spiegels. Het maakt de slaapkamer optisch twee keer zo groot en het is praktisch bij het aankleden. Zo'n grote spiegel kan ook ook nuttig zijn voor het oefenen van een optreden en natuurlijk als je thuis traint of aan yoga doet.

Boven de wastafel vinden we vaak een ronde spiegel, wat fraai kan zijn maar ook een vierkante spiegel staat daar goed en is zeker zeer functioneel.

Spiegels geven ruimte en licht in het interieur.

Heb je een kamer die niet al te groot is en komt er weinig licht binnen? De oplossing is het plaatsen van spiegels op strategische plekken. Hang een grote spiegel van zeker meer dan 100cm hoog aan de muur die haaks op het raam staat. Op deze manier vergroot je de hoeveelheid licht omdat je als het ware een tweede raam hebt gecreëerd. Het is niet prettig om de mensen in de kamer steeds te weerspiegelen of om jezelf continu te zien. 

De hal en de gang

De truc met het licht kun je ook uitvoeren met een kleinere spiegel van 30 cm of 40 cm in de hal, vlak naast de voordeur, als zich daar glas in bevindt of als er naast de deur glas aanwezig is. In de hal is de spiegel niet alleen een extra bron van licht maar natuurlijk ook gewoon praktisch. Iedereen kijkt immers graag even in de spiegel voordat hij of zij naar buiten stapt.
In de gang hangt vaak een grote spiegel, die zowel decoratief kan zijn als praktisch. Het is voor de meeste mensen fijn als ze zich even van top tot teen kunnen aanschouwen als ze hun jas hebben aangetrokken en op het punt staan de deur uit te gaan. Is dat alleen maar ijdelheid? Misschien ten dele, maar het is toch vooral een check of alles wel goed zit. De spiegel vertelt je hoe je eruit ziet als een ander naar je kijkt.

De spiegel als center piece

Als een spiegel echt als eye catcher in huis functioneert, bijvoorbeeld boven de haard, dan is het uiterlijk van de lijst ook belangrijk. Deze kan dik of dun zijn, glad of bewerkt. De antieke lijst doet het ook altijd goed, zowel in een design interieur als bij een bohemian stijl. De spiegel wordt dan een center piece in de kamer, die meteen de aandacht trekt als je binnenkomt. Kies dan voor een goude spiegel of, in een strak, modern interieur voor een zwarte spiegel. De goude spiegel kan overigens ook in een moderne stijl mooi staan.
Zwart is een kleur die neutraal is maar ook stijlvol en modern. Een zwarte spiegel is dan ook toepasbaar in verschillende moderne interieurstijlen.

De asymmetrisch gevormde spiegel
In woning in retro stijl kan een asymmetrische spiegel heel gaaf staan. In de jaren zestig was een asymmetrische spiegel helemaal hip en deze stijl is ook nu weer populair. Ze hingen destijds vooral in de gang en waren zowel decoratief als praktisch bedoeld.

In principe kun je spiegels in alle formaten van 30cm, 40cm, 50cm, 60cm, 80cm, 100cm en nog groter kopen. Ze zijn er zowel vierkant als rechthoekig maar ook rond, ovaal, asymmetrisch en in fantasievormen.

In de badkamer: De verwarmde spiegel tegen condens

In de badkamer wordt vaak een ander soort spiegelglas gebruikt dan in andere ruimten. De spiegel is daar dan dik, met verlichtingsmogelijkheden en verwarming om beslaan door condens te voorkomen. In andere ruimten kan de spiegel dun zijn.

Ronde of vierkante spiegel in het toilet

Ook in het kleinste kamertje is een spiegel een prima onderdeel van het interieur. Plaats een ronde of vierkante spiegel van 50cm of 60cm in de nis boven de inbouwstortbak, als die aanwezig is. Zet er wat leuke accessoires voor om de mannelijke gebruiker van het toilet niet al te direct met zijn spiegelbeeld te confronteren. De spiegel maakt de ruimte meteen een stuk groter.

Fouten die je kunt maken bij het plaatsen van spiegels

Om te beginnen kun je de fout in gaan met een spiegel die niet goed is. Als een spiegel het beeld vertekent is hij voor praktisch gebruik waardeloos. Het is bijzonder storend als je je spiegelbeeld verbogen, uitgerekt of in elkaar gedrukt ziet. Het is dus zaak om een spiegel van goede kwaliteit aan te schaffen. Voor een spiegel ter decoratie of om het licht te weerkaatsen is dit minder belangrijk. Als de spiegel ergens hangt waar mensen zichzelf niet kunnen zien, maakt het niet veel uit of er sprake is van vertekening.

Een andere fout is het overdrijven met de hoeveelheid spiegels. Bovendien: als je spiegels aan wanden tegenover elkaar plaatst krijg je een oneindige herhaling van het spiegelbeeld. Dat geeft een vervreemdend en onrustig effect. Ook wil je niet dat je woonkamer op een poffertjestent of een spiegelpaleis van de kermis lijkt. Gebruik de spiegel dus bewust, daar waar hij iets toevoegt en van waarde is. Hierboven hebben we al gezien dat dat in bijna iedere ruimte in huis het geval kan zijn

Een spiegel breken brengt je zeven jaar ongeluk, zo luidt het gezegde. Een logische tip is dan ook: Hang je spiegels stevig op, ook als je niet bijgelovig bent. Een spiegel die met een klap naar beneden komt is altijd kapot en dat is zonde. Gebruik je een plak spiegel, zorg dan dat deze goed hecht aan de ondergrond. De ondergrond moet vlak en schoon zijn. Controleer ook of de plakspiegel, en dan met name de gebruikte lijm, geschikt is voor de ruimte waar je hem wilt hangen.

Bekijk al onze spiegels

Reageren

Alle reacties worden bekeken voordat deze gepubliceerd worden.

Must-haves

Toiletborstel Nova One - Zwart - Loft CToiletborstel Nova One - Zwart - Loft C
Zone Denmark Toiletborstel NOVA - Zwart
Sale prijs44.95
Uitverkocht
Pedaalemmer Nova - 3L - Zwart - Loft CPedaalemmer Nova - 3L - Zwart - Loft C
Zone Denmark Pedaalemmer NOVA - 3L - Zwart
Sale prijs54.95
Uitverkocht